top of page

עבודת חקר אישית- איתי נוביק

אבטחה בספורט

נושא העבודה: אבטחה בספורט

שם: איתי נוביק

מספר תעודת זהות: 212321376

בית ספר: תיכון "חיים קוגל

 

 

 

 

 

תוכן עניינים

 

הקדמה

**

מבוא

**

סקירת ספרות

**

טור דעה

**

דיון ומסקנות

**

סיכום

**

ביבליוגרפיה

 

הקדמה

קוראים לי איתי נוביק ואני תלמיד במגמת תקשורת, בשכבת י"ב, בבית ספר קוגל בחולון. במהלך החקר הקבוצתי נעסוק באלימות בספורט, בפרויקט האישי החלטתי לחקור את האבטחה באלימות בספורט. אני מתחבר לנושא הזה אישית כי אוהב לצפות המון בספורט ומבאס אותי שזה המצב, החלטתי לעשות את הנושא הזה בעבודת החקר שלי מהסיבה שהורסים את הספורט למשהו מכוער, מגעיל, ולא מכובד. ולפי דעתי ספורט זה דבר מדהים שלא צריך להרוס, לפי דעתי גם האוהדים וגם האבטחה צריכים ללמוד להסתדר אחד עם השני. מטרת העבודה שלי היא להוכיח אחת ולתמיד מי באמת אשם במצב. האבטחה או האוהדים?

מבוא

בעבודתי אעסוק בסוגיית האבטחה בספורט. אם היא פוגעת, אם היא בעצם מפריעה במקום לאבטח או אם היא זאת שבעצם גורמת לאלימות.  בספורט הישראלי יש יותר מדיי טענות על האבטחה, הרבה אומרים שהאבטחה במגרשים משפיעה על האווירה של המשחק ואף גורמת לאלימות

בעבודתי אחדד את החשיבות בקיומה של האבטחה,למרות תוצאות הלוואי שמתלוות אליה,כמעוררת אלימות.

יש לשים את הצורך באבטחה במגרשים על סדר היום הציבורי תקשורתי,ובכך לחולל שינוי מחשבתי. הנושא הזה רלוונטי לנו בכל יום, נושא זה מאו אקטואלי כי בכל יום מתקיימים משחקי ספורט מכל התחומים. השינוי שאני רוצה לשנות הוא העלאה למודעות, אנשים לא באמת יודעים מי אשם בכל המצב והם ישר מפנים אצבע מאשימה. אני רוצה שאנשים ידעו שאין בהכרח אשם אחד ושכל הצדדים צריכים לתנהג ללא אלימות ושצריך להתחשב בכל צד

 

סקירת ספרות

זה היה רעיון טוב - להוציא את השוטרים מהמגרשים, אבל הביצוע, כמו הרבה דברים בכדורגל הישראלי, היה ללא תכנון, ללא ארגון וללא שיתוף פעולה. כך יוצא שקבוצה גדולה משלמת יותר מ־5 מיליון שקל על אבטחה פחות טובה.

 

במסגרת הביקורת נבחנה פעילות המשטרה, וקביעת כמות המאבטחים למשחקי כדורגל רגישים. למרות שחטיבת האבטחה של המשטרה קובעת כמות שיטור ואבטחה מרביים בשכר לאירוע, בפועל מצא המבקר כי במשחקים רגישים יש נטייה להציב כמות שוטרים גבוהה בהרבה מההנחיה - מה שגורר עלויות אבטחה גבוהות יותר ומנוגדת להנחיה להוצאת המשטרה מניהול אירועי הספורט והעברתו לבעלי תפקידים האזרחיים.

 

השוטרים המירבית בשכר למשחק כדורגל עומדת על 320, "בפועל קבעו מפקדי המחוזות כוח אבטחה הגדול במידה ניכרת מהאמור בהנחיה, במקרים מסוימים בכ-31% יותר מהמקסימום שנקבע", כותב המבקר.

 

הטענה המרכזית בכתבה היא שהיה טוב להוציא את השוטרים מהמגרשים אבל הם לא חשבו על מה התוצאות ולמה זה יכול לגרום, אם זאת אלימות קשה ועוד...

 בנוסף לכך, אחרי שנים של מאבקים בין הקבוצות למשטרה סביב עלויות האבטחה, מסתמן הסכם שיפטור אותן ממימון השיטור ויקבע קריטריונים לכמות הכוחות שישלחו למשחקים. החיסכון לקבוצות צפוי להגיע למיליוני שקלים

 

מסמך עקרונות עליו אמורים לחתום בימים הקרובים המשטרה ומשרד האוצר, צפוי להכניס סדר בכל הנוגע למימון וקביעת הקריטריונים לשיטור במגרשי הכדורגל, ובמיוחד להוריד באופן ניכר את העלויות עבור המועדונים.

 

על פי הסיכום, הקבוצות לא יישאו יותר בעלויות השיטור (17.5 מיליון שקל בכדורגל הישראלי בשנה שעברה): משרד התרבות והספורט ו/או אגף התקציבים באוצר יעבירו היישר למשטרה סכום של 20 מיליון שקל בשנה. אם העלויות יהיו יקרות יותר, המשטרה תישא בהן, ואם יישאר הפרש, הוא יעבור לתקציב המשטרה. המינהלת, ההתאחדות או הקבוצות לא יחויבו על ידי המשטרה בהוצאות.

 

הטענה המרכזית היא שמשרד התרבות והספורט מוציא המון כסף בשנה על אבטחה במגרשים, הוחלט שמעל סכום מסויים המשטרה תיאלץ לשלם בעצמה.

מצד שני אולי האבטחה בעצם גורמת לאלימות בכך שהיא נמצאת?



 

עשר שנים עברו מאז חוקק חוק איסור אלימות בספורט, במהלכו הוצאו השוטרים מהמגרשים במטרה להתמודד עם האלימות. עשר שנים ומסתבר שלא הרבה השתנה, בטח לא לטובה. בכנס כאמור נכחו אוהדים מקבוצות ספורט שונות, שרה מוזס, אוהדת קבוצת הכדורגל של הפועל ת"א סיפרה לנוכחים את שחוותה במהלך משחק. "באחד המשחקים לא מזמן ישבתי ביציע, וכנראה שלחו הוראה להוריד יס"מניקים על כל השורה שלנו. ביקשתי מהשוטר לצאת לשירותים, הוא סירב. כשהתעקשתי איים לאזוק אותי. רק אחרי שהתעוררה מהומה הגיע המפקד והשוטרים התפזרו". היו עוד הרבה סיפורים של אנשים שמספרים חוויות לא נעימות בקרב השוטרים

 

הטענה המרכזית היא שכועסים על זה שהשוטרים רק מחמירים את האווירה ולא בהכרח האוהדים. תמיד מאשימים אותם על הבלגן, אבל בכתבה הזאת מתייחסים לזה שגם לשוטרים יש חלק בבלאגן הזה.

טור דעה

חשבתם פעם למה משחקי ספורט נראים כמו שהם נראים היום? ומי אשם בכל המצב, האוהדים? האבטחה? או בכלל השחקנים? הרבה מחקרים וכתבות מראים שהשוטרים עושים את כל הבלאגן ומתנהגים בפיזיות מיותרת. אבל אי פעם שמעתם את הצד שלהם? לשוטרים לאבטחה אין הרבה ברירות, הרבה אוהדים מתנהגים בפראות ולדבר אליהם יפה לא יגרום להם להירגע אז המשטרה חייבת להשתמש באלימות. מצד שני, אי פעם חשבתם שאולי יותר מדיי אבטחה פוגעת? מכמה מחקרים הבנתי שהרבה מהאוהדים באים למשחק בשביל להיות באווירה טובה וכיפית אבל מרוב ההבטחה הן מרגישים מאוימים. חלק חשוב המשחקים לא בהכרח קשורים בתוך המגרש אלה עוד בכניסה. בהמון המון מקרים אוהדים זורקים חזיזים כלי נשק ועוד, אם בכניסה היו עושים בדיקות יותר ביטחוניות והיו מחרימים את האחוזים ואת כלי נשק המצב היה יכול להיות פחות גרוע. בסופו של דבר אם האבטחה והאוהדים יסתדרו אחד עם השני אז הכל יהיה בסדר. גם האוהדים וגם האבטחה צריכה להבין את הצד השני ולנסות לא להיכנס למצבים לא נעימים

 

דיון ומסקנות

בעבודתי חקרתי את סוגיית האבטחה באלימות בספורט. בארץ הנושא של אבטחה במגרשים מאוד שינוי במחלוקת, יש האומרים כי האבטחה גורמת לאלימות וחלקם אומרים שבגלל האוהדים נגרמת אלימות, אבל...מי באמת אשם? המסקנות שלי הן פשוטות, הכל עניין של גישה והתייחסות לצד השני. מתוך סרטי הדוקו נאמר לנו בראיון אחד שהאבטחה בעייתית ובראיון אחר שמי שבעייתי זה בעצם האוהדים

 

 סיכום

בפרויקט הקבוצתי אנו עוסקים בנושא שמטריד אותנו מאוד הנושא הוא "אלימות בספורט", אלימות בספורט הוא מונח המתאר ביטויי אלימות פיזיים ולא-פיזיים אשר מתרחשים באירועי ספורט, בין אוהדים של קבוצות יריבות, בין אוהדים לספורטאים ואנשי סגל ולעיתים אף בין הספורטאים עצמם.

בעוד מטרת הספורט המוצהרת היא הנאה, לעיתים הופכת תחרותיות בין הקבוצות לאיבה, העלולה להתדרדר לאלימות מילולית ופיזית. 

 

אני חוקר בעבודת חקר שלי על האבטחה באלימות בספורט. עבודת החקר שלי מתקשרת מאוד לנושא מהסיבה שהאבטחה היא חלק מאוד דומיננטי שאף יכול לגרום לאלימות עצמה וגם לעצור אותה.

 

כבר המון שנים חלקם מתלוננים שהאבטחה במגרשים פוגעת ואף גורמת לאלימות עצמה וחלקם אומרים שבכלל אלה האוהדים שגורמים לזה, מה שגם האבטחה עולה הרבה כסף לקבוצות וכך פוגעת להם בהכנסות. "יוצא שקבוצה גדולה משלמת יותר מ־5 מיליון שקל על אבטחה פחות טובה."

 

לסיכום, נושא ה "מי באמת אשם" רחוקה מלהסתיים. האוהדים ימשיכו להאשים את האבטחה וההפך, לאט לאט דבר זה יצבור

תאוצה זה ידרדר את הספורט למקום מלוכלך ומגעיל.

ביבליוגרפיה

וולק, ט. (28.10.2015), אתר גלובס, "דוח המבקר - אלימות ספורט: יותר מדי שוטרים במגרשים"

https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001076899

 

סניור, א. (24.10.2018), אתר ynet, "מהפכת האבטחה: הקבוצות לא ישלמו על שיטור במגרשים"

 

https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-5378224,00.html

 

וייס, נ. (05.06.2018), אתר ערוץ7, "אלימות השוטרים מחריפה את האווירה"

 

https://www.inn.co.il/News/News.aspx/374898

bottom of page