top of page

 

נושא העבודה:אלימות בספורט הנשים בארץ

 

תוכן עניינים

 

הקדמה

**

מבוא

**

סקירת ספרות

**

טור דעה

**

דיון ומסקנות

**

סיכום

**

ביבליוגרפיה

 

הקדמה

אני איתי רחמים, בן 18 מחולון ולומד במגמת התקשורת בתיכון קוגל.
אני בחרתי להתמקד בנושא אלימות בספורט נשים מכיוון שזהו נושא אשר רוב האוכלוסיה בארץ לא מודעת אליו, ואני חושב שזה נושא אשר חשוב להיות מודע אליו ולהילחם בו.
הנושא שאני וחברי הקבוצה בחרנו הינו אלימות בספורט, עכשיו מה הקונוטציה הראשונה שעולה לכם כאשר אתם שומעים אלימות בספורט? שזה עוסק באלימות בספורט גברים נכון?

במסגרת הפרויקט אני אחקור ואציג לכם את כל המקרים והטענות על אלימות בספורט נשים, אראה לכם שאין מספיק סיקור חדשותי על התופעה ואביא לכם מקרים מהשטח אשר נגמרו באסון.
העניין האישי שיש לי בו הינו שרוב האנשים ששומעים אלימות בספורט ישר עולה הקונוטציה שמדובר בספורט גברים, וזה מציק לי, זה מציק לי שבחברה הישראלית אין מספיק חשיבות וסיקורים על התופעה ולכן בחרתי להתמקד בתופעת האלימות בספורט נשים

מבוא

אלימות בספורט נשים, אי פעם שמעתם על זה? כנראה שלא
אני בא להראות לכם את מה שרוב האנשים לא רואים על ספורט הנשים.
במסגרת פרויקט במגמת התקשורת התבקשנו לבחור תופעה שאנו רוצים להילחם בה ולשנות אותה, אני וחברי לקבוצה בחרנו בתופעת האלימות בספורט, לאחר מכן כל אחד מאיתנו התבקש להתמקד בנושא מסויים.בתופעה זו, בחרתי להתמקד בתופעת האלימות בספורט נשים מכיוון שאני חושב שזהו נושא אשר לא מסוקר מספיק בארץ ואין לו כל כך מודעות בחברה הישראלית וזו תופעה שאני רוצה לשנות.
הקונוטציה הראשונה בהתייחס לנושא אלימות בספורט היא כי מדובר בתופעה המתרחשת לרוב בקרב גברים, ואכן,זה מה שהתקשורת ואתרי הספורט השונים גורמים לצרכני התקשורת לחשוב, שאין מספיק אירועים בספורט הנשים אך בסוגייה זו תעסק עבודת החקר שלי, בהצגת מקרי אלימות בספורט נשים אשר רוב האוכלוסיה לא מודעת אליהם,ובהתאמה לא יחול שום שינוי בתופעה.
ברצוני להעלות למודעות של רוב האוכלוסיה שאכן קיימים מקרי אלימות בספורט הנשים ולחולל את השינוי המתבקש- למתן את המקרים ולשנות את דפוס הפעולה של אתרי הספורט על מנת שיעלו עוד ענפי ספורט בקרב הנשים ושיעלו עוד סיקורים חדשותיים על ספורט נשים הן כמקרי אלימות והן כאירועים משמחים.

זו הסוגייה שאחקר בעבודתי.

 

סקירת ספרות

נושא פרויקט עבודת החקר האישית הינה אלימות בספורט נשים, אוקי אז יצא לכם פעם לראות מקרי אלימות בספורט נשים?, יצא לכם לשמוע בתדירות גבוהה על ספורט נשים?

אני בא להראות לכם עד כמה נושא זה חשוב, על פי סקר שעשיתי על ידי 14 נשאלים – 71.4% מהנשאלים לא יצא להם לקרוא על מקרי אלימות בספורט נשים ו- 78.6% מהנשאלים לא יצא להם לשמוע סיקור חדשותי על ספורט נשים.
אין הבנה כמה הנושא חשוב בקרב הציבור, ואף מזלזלים בספורט הנשים.
איך אתם הייתם מרגישים שהיו מזלזלים לכם בדבר הכי יקר לכם והכי חשוב לכם, לא טוב נכון?
אז ככה קבוצות שלמות של נערות ונשים מרגישות, שפוגעים להן בספורט, שמזלזלים בהן.
פגיעה בנשים, בתרבות של הנשים באה לידי ביטוי בעוד הרבה תחומים אך אני בא להתמקד בספורט.

מחד קיימת אלימות במהלך המשחקים של הנשים, כלומר ב- 23.1.20 במהלך משחק "הידידות" בין הפועל ב"ש לבין בית"ר מעלה אדומים, המשחק בין שתי קבוצות הליגה הלאומית לנשים (ליגה שנייה) נערך במסגרת ההכנות לפתיחת הליגה, אך מה שהתרחש על הדשא היה הכי רחוק שאפשר מידידות.
המשחק התנהל כרגיל, נטלי טאטי, שחקנית של בית"ר מעלה אדומים חטפה את הכדור לקרן צבטקוב, שחקנית של הפועל ב"ש ולאחר מכן צבטקוב התקילה באופן אגרסיבי את טאטי, שתיהן נפלו על הדשא.
לאחר מכן צבטקוב הביאה עוד חצי בעיטה לטאטי ואמרה לה: "חבל שלא שברתי לך את הרגל" (אלימות מילולית), טאטי הגיבה לה בקללה, מה שגרם לצבטקוב להידלק ולכעוס עוד יותר והיא התחילה להביא בעיטות אל עבר טאטי כאשר טאטי שוכבת על הדשא.

"היו לי מכות יבשות וסימנים כחולים", נטלי מספרת. "למחרת לא יכולתי לזוז מרוב כאבים,
הייתה לי גולה בראש שגרמה לי לכאבים חזקים, לא יכולתי להסתרק או לחפוף את השיער".

כעבור שלושה ימים הגישה טאטי תלונה נגד צבטקוב בתחנת המשטרה במעלה אדומים.

צבטקוב המשיכה לשחק כרגיל ולא קיבלה עונש, טאטי התעצבנה ויצאה באמירה "השחקנית שתקפה אותי משחקת כרגיל. פורחת. זה נגמר בלי שום השעייה או עונש חינוכי וערכי. איזו דוגמה זה נותן לילדות שמשחקות כדורגל?"
ההתאחדות שלכו את האחריות על המשטרה בטענה שהמשטרה מטפלת במקרה וכך צבטקוב המשיכה לשחק והכל המשיך כרגיל אך אף אחד לא חושב מה טאטי עברה באותם רגעים, שהיא כל כך סבלה ואף אחד לא באמת ראה את זה, היא עברה התעללות בפומבי, במגרש מול כולם והתוקפת ממשיכה לשחק כרגיל!?

שום אתר ספורט לא העלה את המקרה, הכתבה לקוחה מאתר YNET אשר נחשב לאתר חדשותי הנוגע בהרבה תחומים אקטואלים אך הוא לא נחשב לאתר ספורט וזה מה שעצוב, שאין בכלל סיקור חדשותי על מקרים כאלה בספורט נשים.

רוב הסיקורים שיש על ספורט נשים הן חיוביות והן על הצלחה של קבוצה ולא על קטטה, אלימות וכך אנשים לא מודעים לכך שיש אלימות בספורט נשים והתופעה תמשיך כך מכיוון שאף אחד לא יודע.

אפשר להבין מכך שזו שרשרת, הכל מתחיל באתרי הספורט שמרבים הרבה יותר לסקר ספורט בקרב הגברים, גם אם הוא אלים וגם אם לא, לגבי הנשים בתדירות מאוד נמוכה מפרסמים הצלחה שקרתה בספורט נשים.

אתרי הספורט לא מרבים לסקר מקרים בספורט נשים וכך אנשים פחות מודעים למצב, וכך התופעה ממשיכה בלי שאף אחד ישים לב, אז הגיע הזמן שמישהו ירים את הכפפה, זו שרשרת לא נפסקת אם אף אחד לא ישנה את המצב.

לסקירה זו יש מכנה משותף, כל מה שאני מציג מדבר על אלימות בספורט נשים, אם זה במהלך משחק או פגיעה בספורט עצמה, כלומר זלזול בספורט נשים.

"אלימות בליגת הנערות, בקושי יצאנו משם חיים", שאתם רואים את המשפט הזה מה עובר לכם בראש? כנראה שקרה משהו לא טוב.

אז ב- 27.4.2015 התקיים משחק בין מכבי חולון ולמכבי ב"ש, במסגרת משחק הליגה שהתקיים בחולון לגילאי 14-16 במצב של 0:7 לטובת הקבוצה האורחת (מכבי ב"ש), אחת השחקניות של חולון סטרה לשחקנית של באר שבע ובתגובה שלף השופט את הכרטיס האדום לשחקנית המכה, אבל זה לא נגמר שם.

השחקניות של הקבוצה היריבה דיברו על הרצון להחזיר בסיום המשחק על התוצאה המשפילה וכששחקניות הקבוצה הדרומית הגיעו לצאת מהמתחם התנפלו עליהם אנשי חולון עם שרשראות של אופנוע וברזלים והחלו להכות בהן מכות נמרצות.
כלומר לא רק שהייתה אלימות במהלך המשחק, הייתה אלימות גם לאחר המשחק מצד אנשי חולון, כלומר האלימות יצאה גם לבחוץ.

אריאל גולד, מאמנה של מכבי ב"ש אומר: "מעולם לא חשבתי שאצא ממגרש כדורגל מלווה בשש ניידות משטרה ששמרו על המיניבוס שלנו מקדימה ומאחור מחשש שיזרקו עליו אבנים".
בנוסף אנשי חולון התקשרו לנערות של ב"ש ואמרו להן שהם ירדפו אחריהן עד לבית ברכבם הפרטי וימשיכו להכות אותן.

גולד טוען: "בהתנהגות הזו הם כורתים את הענף ואני מקווה שיהיו עונשים חמורים כי בסך הכול אני מחנך לערכים ולספורטיביות וגם כשמפסידים מקבלים את זה בצורה מכובדת. הבנות היו נצורות כחצי שעה בחדרי ההלבשה ובקושי יצאנו משם בחיים ואם היו יוצאות זה היה נגמר באסון".
גולד טען שבהתנהגות זו הם כורתים את הענף, כלומר זה עוד דרך להפחתת חשיבות ספורט הנשים.

ומצד שני יש מאמנה של מכבי חולון, ניסים עמיאל אשר טוען גרסה שונה לגמרי.

עמיאל טוען שהבנות של חולון יצאו לחדר ההלבשה, הם חיכו לבנות של ב"ש שיצאו מחדר ההלבשה והן לא יצאו ולאחר מכן נכנסו לתמונה 2 גברים בני 18 שבאו עם מכבי ב"ש והתחילו להכות את בנות של חולון, על פי עמיאל לאחת הבנות פתחו את השפה ולנערה אחרת פתחו את האף.

קיימים פה שתי גירסאות לאירוע אחד, בכל מקרה בשתי הגירסאות התקיימה אלימות במגרש ומחוץ לו.

אלה מקרים לא אנושיים, ולא מכבדים את הספורט בכלל אשר גורמים להפחתת החשיבות של ספורט נשים.

אני באמת יושב עם עצמי וחושב איך זה הגיוני לעשות דבר כזה, איך זה אפשרי, ואני לא מדבר רק על האירוע הספציפי הזה אלא על אירועי האלימות בספורט הנשים, זה לא מכבד את הספורט ולא מכבד את אותם אנשים, אולי הם פוגעים באנשים אך בסופו של דבר הם פוגעים בעצמם!
בנוסף קיים אלימות מצד האוהדים ולא רק מצד השחקנים, כמו שקרה במקרה זה, הסדרנים לוקחים חלק בשמירה על שקט והסדר במשחקים ובחלק מהמשחקים לא קיימים סדרנים, מה שנותן יותר לגיטימציה להפריע ולעורר פרעות.
על פי דו"ח מבקר המדינה תפקודם הלקוי של סדרנים חוזר ועולה, מה שמעמיד בספק את ההסדר על פיו ניהול ואבטחת אירוע ספורט יועברו לבעלי תפקידים אזרחיים.
המבקר מציין כי על משרד הספורט, המשטרה והגופים האחרים להשלים גיבוש חקיקה לשיפור תפקוד הסדרנים ולסייע להם לשפר את תפקודם.

מירי רגב: "המדיניות - אפס סובלנות לאלימות"

בנוסף, המשטרה לא הקימה מאגר סדרנים ולא יזמה דיונים בנושא מקורות המימון לכך. הדו"ח מציין כי הדבר איננו ראוי וקורא למשטרה להקים את המאגר, ולמשרד הספורט לעקוב אחר הקמתו.

מאידך לספורט נשים קיימים שתי צדדים של פגיעה, פגיעה במהלך המשחק ופגיעה בספורט עצמו, בכל ענף שקיים.
פה אני בא להדגיש את הפגיעה בספורט עצמו של הנשים, איך מזלזלים בספורט שלהן ואיך זה פוגע בהן בסופו של דבר.

הספורט מדיר נשים? האם קיימת הדרת נשים בספורט?

מאז התבססותו של הספורט המודרני, נשים היוו גורם משני לדומיננטיות הגברית בספורט, בדומה לתחומי חיים אחרים. הן נתפסו כחריגות בעולם הספורט ועיסוקן בתחום נחשב לבלתי הולם ולעתים אף לסטייה. ההתקדמות האדירה במעמדה של האשה בעשורים האחרונים, וכתוצאה מכך, גם במרכיבים רבים של ספורט הנשים, מתבררת לעתים, כשמביטים לעומקן של עובדות, כאשליה. התקצוב הדל, התגמולים המשניים, המשאבים המוגבלים ובעיקר היחס המזלזל המופנה לנשים בספורט, מנציחים את שוליותן במרחב הספורטיבי ומעבר לו.

בטורנירי ספורט קטנים וגדולים כאחד, משחקי הנשים נתפסים כחשובים פחות, ועל כן נערכים מוקדם יותר ממשחקי הגברים. מעין מופע חימום להצגה המרכזית. בכך נוצרת ומתקבעת, הלכה למעשה, היררכיה משוכללת בין המשחקים. אחד ההסברים האפשריים לכך הוא הנציגות הדלה של נשים בהנהלות האיגודים והתאחדויות הספורט, כלומר שקיימת פה עוד סיבה להפחתת חשיבות ספורט הנשים, שאין מספיק נשים שייצגו את הספורט.

קיים מספר זניח של ייצוג נשים בהתאחדויות ובהנהלות האיגודים, הטענה המקובלת בהקשר הזה היא שספורט הגברים פופולרי יותר, ולכן טבעי לגמרי שמשחקיו יעמדו בקדמת הבמה.

למעשה, הטענה קצת מתעתעת משום שגם בענפי ספורט שבהם משחקי הנשים אינם פחות אהודים, כמו הטניס בשנים האחרונות, משחקי הגברים עודם מהווים את שיאו של הטורניר.
גמרי טורנירי הגראנד סלאם, שנערכים בסופי שבוע, יכולים לשמש דוגמה לכך: משחק הנשים נערך בשבת ולאחריו, בראשון, נפתח גמר הגברים כאירוע השיא.

אך מצד שני עם התפתחות ספורט הנשים ואחר מעקב אחרי ספורט הנשים קשה שלא להתרשם ממגמת הגידול במספר הספורטאיות המשתתפות בספורט תחרותי ברחבי העולם ובלגיטימיות של העניין בשנים האחרונות. בהתאם, ניתן לזהות מגמה של השוואת הפרסים והתגמולים המוענקים לספורטאים ולספורטאיות, כמו גם התבססותן של ספורטאיות כמודל לחיקוי.
בנוסף ארגון "חלמיש", ארגון של דתיים אשר באו למשחק באשדוד בתאריך 2.1.2012 במטרה להפגין נגד הדרת נשים, מנכ"ל הארגון, יצחק פרידמן, טוען "אנחנו נגד הדרת נשים באופן כללי אבל יש לי תלונה גדולה בנושא הכדורגל והכדורסל שם נשים מודרות לגמרי. אם נשים יכולות להיות טייסות בחיל האוויר זה אומר שהן יכולות לשחק באותה קבוצה גם עם גברים".

כמובן שידוע שקיים הבדל מבחינה פיזיולוגית בין גבר לאישה אך פרידמן ממשיך בשלו וטוען "אם נשים וגברים יכולים לנסוע יחד באוטובוס סביר להניח שיכולות לשחק יחדיו. חוץ מזה כמה פרשניות כדורגל אתה מכיר? אני מכיר לפחות כמה נשים שרוצות לשדר משחקי כדורגל".
יתר על כן ב- 17.2.2013 האיגוד יציע להקים ליגה מעורבת לבנים ולבנות, על פי הודעה רשמית שנמסרה מהאיגוד, הגוף המנהל את הכדורסל בארץ "שמתנגד בכל תוקף לכל מהלך של הדרת נשים או אחרים, מאמין שהליגה החדשה שתוקם תביא פתרון נכון לכל הצדדים, ללא פגיעה בבנות המעוניינות לשחק כדורסל בגילאים הצעירים מכאן וללא פגיעה ברגשותיהם של המאמינים ובאמונתם מצד שני".

לסיכום ספורט הנשים הוא מאוד דינמאי במהלך השנים, בחלק מהמקרים רואים את האלימות שקיימת במגרשים ויצאה לבחוץ, את הדרת הנשים בספורט ואת חוסר ההתחשבות מצד ההתאגדות, ואת החיסרון בסיקור של מקרים אלה.
אך יש צדדים גם טובים, קבוצת דתיים הפגינה נגד הדרת נשים בספורט והאיגוד רוצה להביא לשילוב של נערים ונערות בליגה אחת.

​​

טור דעה

ספורט בקרב נשים אינה תופעה מוכרת ואין אליה מודעות ברחבי הארץ, למה זה קורה? למה ספורט הנשים לא חשוב מספיק בארץ ואין מספיק סיקור חדשותי עליו?

בואו אני אענה לכם על השאלה, אין תשובה לכך, לא ברור למה כמעט ואין סיקורים על אירועים בספורט הנשים ועקב כך פניתי לאתרי הספורט השונים (ספורט 5, ONE, וואלה! ספורט) כדי להבין למה זה קורה.

תתארו לכם שכל הזמן מתעלמים ממכם, אם זה ברחוב, בבית ובכל מקום אחר, פשוט מתעלמים.

לא שואלים אותכם מה שלומכם, לא מתעניינים בכם וכמובן שלא רוצים אותכם, אולי רק יגידו לכם שלום ברחוב. איך הייתם מרגישים? הייתם עושים משהו בנידון או ממשיכים בחיים כרגיל?

כאן אני מכניס לתמונה את ספורט הנשים בארץ, שמעתם פעם על ספורט נשים? ואם כן, שמעתם על ענפי ספורט שונים בקרב הנשים חוץ מכדורגל?

לאחר בדיקה ומחקרים שביצעתי, בדיוק כמו שהתעלמו ממכם בהתחלה ואולי רק אומרים לכם שלום כאן זה בא לידי ביטוי בספורט הנשים, כמעט ואין סיקורים על ספורט נשים, יש סיקורים אחדים על כדורגל נשים כמו השלום שאומרים לכם בהתחלה אך לענפי הספורט השונים בקרב הנשים מתעלמים!

דעתי בנושא לפחיתות בחשיבות של ספורט נשים הוא בגלל שהנשים היו תמיד מתוארות כאובייקטים, כדמות נלווית, כחפץ שמושך ולא כדבר המרכזי, ומכך אתרי הספורט פוחדים לעשות את השינוי של לשים את הנשים במרכז מחוסר ביטחון, מפחד שיירדו הרייטינג.

לכן הם נותנים מקום לספורט הנשים אך מקום מאוד קטן וגם זה רק על כדורגל וג'ודו.

זוכרים את השאלה מה הייתם עושים? אז לאחר בדיקות מצאתי שרוב הנשים לא עומדות בשקט וממשיכות בחייהן הרגילים אלא קמות ועושות דברים כדי לייחס יותר חשיבות לענפי הספורט בקרב הנשים בארץ.

הן פנו לבג"ץ כדי שתהיה השוואה בין התקציב של ספורט גברים לספורט נשים, תראו כמה אפליה קיימת פה, זה מטורף!

תחשבו אם עכשיו חבר/ה בא/ה ואומר/ת לכם בוא/י נראה משחק, מה היה ישר עולה לכם בראש? שזה משחק ספורט גברים נכון?

תחשבו שאתרי הספורט והתקשורת נתנו לנו קונוטציה לחשוב שכאשר מדברים על ספורט חושבים ישר על ספורט גברים, מה התקשורת גרמה לנו לחשוב? היא מספקת לנו את מה שהיא רוצה שנחשוב ולא באמת מה שאנחנו רוצים.

ידעתם שבאתר ספורט 5 קיימת קטגוריה רק של כדורגל נשים לעומת כל ענפי הספורט בקרב גברים שמופיעים באתר, הנה עוד דוגמא: באתר ONE קיימת קטגוריה רק של ליגת העל בקרב הנשים, כלומר שיש רק קטגוריה של כדורגל נשים עוד הפעם.

בואו נתחיל לפתוח את הראש, ולשנות את המצב בארץ, כי כמו אתם לא רוצים שיתעלמו מכם אז אל תתעלמו מאחרים!

לבסוף, אם באמת אכפת לכם אז בואו נשנה לתקשורת המחשבה ושהם לא ישנו לנו, בואו נפנה לכל אתרי הספורט בדרישה שיסקרו עוד ענפי ספורט שונים בקרב הנשים, שתהיה קטגוריה של ספורט נשים ולא כדורגל נשים.

כדאי שהמצב ישתנה, אם אנחנו לא נשנה אותו אז מי?

 

דיון ומסקנות

במסגרת פרויקט המגמה שלנו הועלתה הבעיה תופעת האלימות בספורט, אני בחרתי להתעסק באופן אישי ולהתמקד בתופעת האלימות בספורט הנשים.
הבעיה הינה שאין מספיק סיקור חדשותי וחשיבות לתופעה זו בארץ, רוב האנשים שחיים בארץ לא מודעים לתופעה קיימת אלימות גם בספורט הנשים ולא רק בספורט הגברים.
קיימים מספר מקרים אשר הצגתי בסקירת הספרות שלי, אך זה לא הכל! קיימים עוד הרבה מקרים בספורט הנשים אשר רוב האוכלוסיה לא מודעת אליהם!
הכנתי סקר על מנת לבדוק את המודעות בארץ לתופעה, ולצערי הרב אין מספיק מודעות לתופעה זו, 71.4% מהאנשים לא שמעו על סיקור חדשותי של אלימות בספורט נשים.
יתר על כן, לאתרי הספורט המפורסמים אין בכלל קטגוריה של ספורט נשים למעט אתר וואלה! ספורט, כן כן שמעתם נכון לאתרי הספורט שכולם אוהבים אין בכלל קטגוריה של ספורט נשים אלא רק קטגוריה של כדורגל נשים לעומת זאת הם מפרסמים את ספורט הגברים בכל ענפי הספורט השונים שהנשים גם מתחרות בענפי ספורט אלה אך לא מפרסמים את זה וזאת אחת הסיבות שאין מודעות לספורט הנשים ולאלימות שקיימת בה.
בסקירת הספרות אפשר לראות את המקרה של נטלי וקרן אשר נגמרה באסון מוחלט, את המשחק בין מכבי חולון למכבי ב"ש אשר נגמר בבית חולים ותיק במשטרה, זה רק חלק קטן מאלפי מקרים שקרו וממשיכים לקרות בארץ שלנו ורוב האנשים לא מודעים לכך.
קיימים עוד מקרים שונים בסקירת הספרות שלי. על פי ראיונות שאני וחברי הקבוצה ביצענו במסגרת הפרויקט הסקתי שהמצב של אלימות בספורט הישראלי ממש חמור לעומת מה שחשבתי ושאין הרבה אנשים שמודעים לכך, הבנתי שרק אנחנו, תושבי ישראל, יכולים לעשות משהו בנידון כדי למתן את כמות המקרים ולהפוך את הספורט למקום טוב יותר, שהורים לא יפחדו לקחת את ילדיהם בגלל אירועים כאלה זוועתיים, זה פשוט שרשרת, ככל אנחנו נעשה משהו כדי למתן את זה והמצב יהיה הרבה יותר רגוע כך הרבה יותר יבואו אנשים למשחקים של ענפי ספורט שונים וכך יהיו פחות פצועים והרוגים למדינה וכך נהפוך את עולם הספורט למקום טוב יותר בחברה שלנו.

 

 סיכום

בפרויקט שבחרתי לעסוק בו הינו אלימות בספורט נשים בארץ, זוהי תופעה אשר אין לה הרבה מודעות בארץ.
ראשית, הצגתי נתונים על בסיס הסקר שביצעתי והגעתי למסקנות שרוב הנשאלים מהסקר אינם קראו על מקרי אלימות בספורט נשים ואינם שמעו על אלימות בספורט נשים, מסקנה: אין מספיק סיקור חדשותי על אלימות בספורט נשים.
הצגתי מספר כתבות שונות העוסקות בפגיעה בספורט נשים או בפגיעהה בנשים בזמן משחק מצד הקבוצה היריבה.
בכתבה הראשונה אפשר לראות את האלימות בשחקנית מצד שחקנית מהקבוצה היריבה, במשחק כדורגל בין הפועל ב"ש לבית"ר מעלה אדומים, השחקנית נטלי טאטי חטפה את הכדור לשחקנית קרן צבטקוב ולאחר מכן צבטקוב התקילה את טאטי באגרסיביות, שתיהן נפלו על הדשא.
לאחר מכן צבטקוב הביאה עוד חצי בעיטה לטאטי ואמרה לה: "חבל שלא שברתי לך את הרגל" (אלימות מילולית), טאטי הגיבה לה בקללה, מה שגרם לצבטקוב להידלק ולכעוס עוד יותר והיא התחילה להביא בעיטות אל עבר טאטי כאשר טאטי שוכבת על הדשא.
בכתבה השנייה שהבאתי אפשר לראות קיימת אלימות כלפי שחקנית מצד שחקנית מהקבוצה היריבה ואלימות מצד האוהדים אל עבר שחקניות מהקבוצה היריבה.
לסיפור זה קיימים שתי גרסאות מצד המאמנים של הקבוצות היריבות, במשחק כדורגל בין מכבי חולון לבין מכבי ב"ש, שחקנית מצד חולון סטרה לשחקנית מהקבוצה היריבה, עקב כך השופט הוציא כרטיס אדום לשחקנית המכה אך זה לא נגמר שם.

השחקניות של מכבי חולון דיברו על הרצון להחזיר בסיום המשחק על התוצאה המשפילה וכששחקניות הקבוצה הדרומית הגיעו לצאת מהמתחם התנפלו עליהם אנשי חולון עם שרשראות של אופנוע וברזלים והחלו להכות בהן מכות נמרצות וזאת על פי טענת אריאל גולד, מאמנה של מכבי ב"ש.
מצד שני ניסים עמיאל, מאמנה של מכבי חולון, טוען אחרת, הוא טוען שהבנות של חולון יצאו לחדר ההלבשה, הם חיכו לבנות של ב"ש שיצאו מחדר ההלבשה והן לא יצאו ולאחר מכן נכנסו לתמונה 2 גברים בני 18 שבאו עם מכבי ב"ש והתחילו להכות את בנות של חולון, על פי עמיאל לאחת הבנות פתחו את השפה ולנערה אחרת פתחו את האף.
לא משנה באיזה גירסא נבחר עדיין התקיימה אלימות בספורט הנשים.
על פי דו"ח מבקר המדינה תפקודם הלקוי של סדרנים חוזר ועולה, מה שמעמיד בספק את ההסדר על פיו ניהול ואבטחת אירוע ספורט יועברו לבעלי תפקידים אזרחיים.
המבקר מציין כי על משרד הספורט, המשטרה והגופים האחרים להשלים גיבוש חקיקה לשיפור תפקוד הסדרנים ולסייע להם לשפר את תפקודם.
מאז התבססותו של הספורט המודרני, נשים היוו גורם משני לדומיננטיות הגברית בספורט, בדומה לתחומי חיים אחרים. הן נתפסו כחריגות בעולם הספורט ועיסוקן בתחום נחשב לבלתי הולם ולעתים אף לסטייה. ההתקדמות האדירה במעמדה של האשה בעשורים האחרונים, וכתוצאה מכך, גם במרכיבים רבים של ספורט הנשים, מתבררת לעתים, כשמביטים לעומקן של עובדות, כאשליה. התקצוב הדל, התגמולים המשניים, המשאבים המוגבלים ובעיקר היחס המזלזל המופנה לנשים בספורט, מנציחים את שוליותן במרחב הספורטיבי ומעבר לו.
קיים מספר זניח של ייצוג נשים בהתאחדויות ובהנהלות האיגודים, הטענה המקובלת בהקשר הזה היא שספורט הגברים פופולרי יותר, ולכן טבעי לגמרי שמשחקיו יעמדו בקדמת הבמה.
אך יש גם צדדים טובים, ארגון "חלמיש", ארגון של דתיים אשר באו למשחק באשדוד בתאריך 2.1.2012 במטרה להפגין נגד הדרת נשים, מנכ"ל הארגון, יצחק פרידמן, טוען "אנחנו נגד הדרת נשים באופן כללי אבל יש לי תלונה גדולה בנושא הכדורגל והכדורסל שם נשים מודרות לגמרי. אם נשים יכולות להיות טייסות בחיל האוויר זה אומר שהן יכולות לשחק באותה קבוצה גם עם גברים".

יתר על כן ב- 17.2.2013 האיגוד יציע להקים ליגה מעורבת לבנים ולבנות, על פי הודעה רשמית שנמסרה מהאיגוד, הגוף המנהל את הכדורסל בארץ "שמתנגד בכל תוקף לכל מהלך של הדרת נשים או אחרים, מאמין שהליגה החדשה שתוקם תביא פתרון נכון לכל הצדדים, ללא פגיעה בבנות המעוניינות לשחק כדורסל בגילאים הצעירים מכאן וללא פגיעה ברגשותיהם של המאמינים ובאמונתם מצד שני".
נושא זה של הפרויקט מתקשר לפרויקט הקבוצתי בכך שבפרויקט הקבוצתי אנו עוסקים בתופעת האלימות בספורט בקרב הגברים בטענה שאין מספיק סיקור חדשותי ואין מודעות לכך בארץ וכאן אני בא ומראה שגם אין סיקור חדשותי ואין מודעות לאלימות בספורט נשים ולא רק בקרב גברים, אני להראות זווית ראיה חדשה שרוב האוכלוסיה בארץ לא שמה לב אליה כיוון שאין סיקור חדשותי מספיק על תופעה זאת.
לסיכום אין מספיק סיקור חדשותי על אלימות בספורט נשים, לא הרבה מודעים לכך, והגעתי למסקנה זאת על פי סקר שביצעתי וכתבות שחקרתי.
אך יש צדדים טובים כיוון שקבוצת חרדים הפגינה נגד הדרת נשים בספורט והאיגוד רוצה להביא לשילוב של נערים ונערות בליגה אחת.

ביבליוגרפיה

תמיר, א. (2012), "הספורט מדיר נשים?", אתר החדשות "כלכליסט",
https://www.calcalist.co.il/sport/articles/0,7340,L-3557987,00.html

 

 ברמן, י. (2012), "הפגנת חרדים נגד הדרת נשים בספורט", אתר החדשות "מאקו", https://www.mako.co.il/Sports-football-il/e0e6bb4ad8893210/Article-9450e614fbd9431017.htm?Partner=searchResults

 

ברמן, י. (2015), "אלימות בליגת הנערות: בקושי יצאנו משם בחיים", אתר הספורט ONE https://www.one.co.il/article/14-15/1,0,0,0/250011.html?ref=rss

 

מוגילבסקי, ש. (2020), "שכבתי על הרצפה והיא החטיפה לי | תיעוד בלעדי: אלימות חמורה בכדורגל נשים", אתר החדשות YNET
https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-5664827,00.html

 

גלדסטון, ר. (2013), "האיגוד יציע להקים ליגה מעורבת לבנים ובנות", אתר ספורט 5, http://www.sport5.co.il/articles.aspx?docID=137805


בן שימול, ד. (2015), "אלימות בספורט: ממצאים חמורים בדו"ח מבקר המדינה", אתר החדשות YNET,
https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4717444,00.html

bottom of page