top of page

עבודת חקר אישית- אור משעניה

גזענות בספורט

 

 

נושא העבודה: גזענות בספורט

שם: אור משעניה

מספר תעודת זהות: 212610109

בית ספר: תיכון "חיים קוגל"

 

 

 

 

 

 

תוכן עניינים

 

הקדמה

**

מבוא

**

סקירת ספרות

**

טור דעה

**

דיון ומסקנות

**

סיכום

**

ביבליוגרפיה

 

 

הקדמה

קוראים לי אור משעניה ואני תלמיד במגמת תקשורת, בשכבת י"ב, בבית ספר קוגל בחולון.

בעבודתי אחקור את סוגיית הגזענות בספורט.

הגזענות בכלל ובספורט בפרט, היא תופעה כלל עולמית ולצערנו, לא פסחה על הספורט הישראלי. הגזענות היא נחלת האוהדים, מאמנים, שחקנים ואף חברי הנהלה והיא מרימה את ראשה המכוער באימונים, בחדרי ההלבשה ובמגרשי הספורט, שהם לדעת אנשים מסוימים מקומות פתוחים להבעת דעה, לרבות גזענית כלפי שחקנים, אוהדים אחרים, השופט, המאמן, ההנהלה ועוד.

 

הסוגייה הזאת היא בעיה חברתית חמורה אשר מראה את חוסר הסובלנות ואי קבלת האחר במדינה.

בעבודתי אראה כיצד הגזענות בספורט משפיעה על מצב האלימות בספורט הישראלי וכיצד משפיעה הגזענות על החברה בארץ.

לסיכום תופעת הגזענות בספורט לא מסתמנת כי נעלמת באופק, אם זה ימשיך כך גם הילדים והנכדים שלנו יחוו את התופעה הארורה הזאת.

על מנת שהם לא יחוו זאת אני מעכשיו צריך למנוע מתופעה זאת להמשיך לגדול.

 

 

מבוא

בעבודה הקבוצתית שלנו חקרנו על נושא האלימות בספורט, אלימות בספורט הוא מונח המתאר ביטויי אלימות פיזיים ולא-פיזיים אשר מתרחשים באירועי ספורט, בין אוהדים של קבוצות יריבות, בין אוהדים לספורטאים ואנשי סגל ולעיתים אף בין הספורטאים עצמם.

בעוד מטרת הספורט המוצהרת היא הנאה, לעיתים הופכת תחרותיות בין הקבוצות לאיבה, העלולה להתדרדר לאלימות מילולית ופיזית. 

אציג בעבודת החקר שלי את נקודת המבט אודות גזענות בספורט.

עבודת החקר שלי מתקשרת לנושא הקבוצתי משום שהיא מבטאת חלק משמעותי מהאלימות המילולית.

אני חוקר את נושא הגזענות בספורט משום שאני חווה את נושא זה יותר משאר חברי הקבוצה, אני לא חווה את זה באופן אישי אלא, משום שאני נוסע למשחקי כדורגל אני שומע יותר ויותר קריאות גזעניות כלפי שחקנים, אנשי הנהלה וכמובן אוהדים.

אני מאמין שהגזענות בספורט משפיעה מאוד על החברה הישראלים והיא משקפת את העובדה שבישראל יש חוסר סובלנות ואי קבלת האחר.

אנו חייבים לעצור את תופעה זו משום שהיא רק פוגעת באנשים באופן חמור.

 

 

 

סקירת ספרות

גזענות בספורט הוא מונח המתאר ביטויי אלימות לא-פיזיים אשר מתרחשים באירועי ספורט, בין אוהדים של קבוצות יריבות, בין אוהדים לספורטאים ואנשי סגל ולעיתים אף בין הספורטאים עצמם.

בעוד מטרת הספורט המוצהרת היא הנאה, לעיתים הופכת תחרותיות בין הקבוצות לאיבה, העלולה להתדרדר לאלימות מילולית. 

 

הנושא שלי זה גזענות בספורט.

 

:כתבות ומאמרים

 

  1. האם כל חברה בעולם צריכה לאמץ את "חוק רוני?", אוריאל דקסל, 12:53 13.06.19

https://www.calcalist.co.il/sport/articles/0,7340,L-3764110,00.html

 

2.              גזענות בספורט הישראלי, מ. יערון וא. כץ ,08/05/13 

https://www.wingate.org.il/Index.asp?ArticleID=6224&CategoryID=267

 

3.               סקר: כ-45% חוו גזענות במגרשי ספורט, ערוץ 7,  ניצן קידר , כ"ח באייר תשע"ט 02/06/19 11:10

https://www.inn.co.il/News/News.aspx/403567

 

4.               דו"ח הגזענות והאלימות: הקריאה "מחבל" נעלמה, עלייה בקריאות "הומו" ו"ניאו נאצי", ספורט 1, מערכת אתר ספורט1 29/12/19 12:27. 

https://sport1.maariv.co.il/israeli-soccer/Ligat-Haal/Article-827944

 

5.              "מעודדים וחוששים", מאת ליאור ברטל, אתר דבר,  22.11.2018, 5:55.

https://www.davar1.co.il/160480/

 

לפי כתבה זו, של אוריאל דקסל, בכל ארבע הליגות הבכירות של אנגליה נותרו רק ארבעה מאמנים שהם שחורים או אסייתים. זו סיטואציה לא ממש מחמיאה עבור התדמית של הכדורגל האנגלי - שרואה את עצמו ככדורגל שנלחם באופן אקטיבי נגד אלימות וגזענות. ולכן, בשבוע שעבר החליטו בארגון הליגות האנגליות מתחת לפרמיירליג (EFL) לאמץ את "חוק רוני" ולחייב מועדונים להזמין לראיונות עבודה לפחות מועמד אחד ממיעוט אתני.

החוק נקרא "חוק רוני" על שם דן רוני, הבעלים לשעבר של פיטסבורג סטילרס מליגת הפוטבול של ארה"ב, שבשנת 2003 הוביל ועדה שגרמה ל-NFL, ליגת הפוטבול של ארה"ב, לקבוע את החוק שמחייב לראיין לפחות מאמן שחור אחד בהליך הראיונות עם מועמדים לאימון. זה קרה לאחר שעורכי דין של עמותות לזכויות אדם הראו לבעלים ולקבוצות נתונים שמוכיחים כי מאמנים שחורים לא מקבלים הזדמנויות לראיונות עבודה למרות הישגים ויכולות אימון מוכחות.

אחת מהסיבות העיקריות לחוק רוני, והבעלים הודו בזה, היא שאת הג'נרל מנג'רים, המאמנים ונשיאי הקבוצות ממנים מתוך קבוצת אנשים שהם מכירים. כשרוב הבעלים הם עשירים לבנים, כך גם קבוצות החברים והמקורבים שלהם - בדרך כלל. זה הוביל לתרבות של הענקת תפקידים לאנשים שלא בהכרח הכי טובים לתפקיד מבין המועמדים הפוטנציאליים, אלא פשוט נראים כמו הבעלים.

מאז חוק רוני, מספר המאמנים השחורים עלה מ-9% מכל המאמנים לכ-25% מכל המאמנים.

כתבה זו מטרתה למצוא פתרון לבעיית הגזענות כלפיי המאמנים השחורים באנגליה.

 

לפי המאמר של מ.יערון וא.כץ, "גזענות בספורט הישראלי, התחרותיות מביאה קבוצות ואנשים פרטיים לבטא את היצרים ואת ההתלהבות שלהם באיבה גזענית שלא פעם מדרדרת לאלימות.

התקשורת החלה לתעד את הגזענות הישראלית בעיקר בתחילת שנות ה-90. לדוגמה, כאשר ב-1993 מכבי תל אביב החתימה את סיריל מקנאקי, שחקן שחום עור מנבחרת קמרון, האוהדים החלו להשמיע כלפיו קריאות גזעניות, נהמו עליו והשליכו לעברו בננות.

גם בענפים אחרים בספורט ניכרת גזענות. כך לדוגמה, בענף השחייה ניתן לראות גזענות כאשר שחיינים איראנים מסרבים להתחרות  ומחרימים תחרויות שבהן משתתפים שחיינים ישראלים.

בשנת 2008 נחקק חוק איסור אלימות בספורט. החוק נועד למגר את האלימות מהמגרשים על ידי קביעת הסדר מפורט בדבר התנאים לקבלת רישיון לקיום אירוע ספורט. סעיף 15 לחוק כולל בתוכו איסור פלילי על התבטאויות גזעניות באירועי ספורט. הסנקציות לאדם אשר מתבטא באופן גזעני, יכול להיות מאסר

 

ניצן קידר, כתב בערוץ 7, פרסם סקר שערך הקונגרס היהודי העולמי בשיתוף מכון גיאוקרטוגרפיה שבו נמצאו נתונים מדאיגים באשר לתופעות הגזענות והאפליה במגרשי הספורט בישראל.

הסקר מראה הרבה נתונים מדאיגים כלפי הגזענות במגרשי הספורט בארץ.

  • קרוב למחצית (45%) חוו יחס של גזענות או אפליה, או היו עדים ליחס כזה.

  • 84% מהציבור הערבי שמגיע למגרשי הספורט חוו או היו עדים באופן אישי ליחס של גזענות ואפליה במגרשים וכ-44% מהציבור הכולל מאמין שהרשויות אינן פועלות באופן מספק על מנת להתמודד עם התופעה.

  • כ-26% מהציבור מאמין כי תופעות של גזענות ואפליה נפוצות במגרשי הספורט יותר מאשר במקומות אחרים בחברה הישראלית.

 

בתאריך 29/12/19 פורסם סיכום דו״ח הגזענות והאלימות בסיבוב הראשון בליגת העל על ידי התוכנית "בועטים את הגזענות והאלימות מהמגרשים" של הקרן החדשה לישראל. הדו"ח הורכב באמצעות דוחות של משקיפים בכל משחקי ליגת העל, שעל סמך עדותם מאוגדים כל אירועי הגזענות והאלימות, תוך הצלבת המידע עם פעולות בית הדין ודו"חות השיפוט, לצד סיקור תקשורתי ויחד עם הקבוצות עצמן. הדו"ח שואף לכלול בתוכו את כל האירועים שהאוהד הסביר עלול היה להיתקל בהם במגרשי הכדורגל.

 לפי הדו"ח, רואים העונה את המשך המגמה החיובית של השנים האחרונות בכל הנוגע למאבק בגזענות בליגת העל. המודעות גוברת ורוב הקהל מתנגד נחרצות לגזענות וכך גם מועדוני הכדורגל – לדוגמא הקריאה "מחבל" לשחקן כדורגל נעלמה באופן מוחלט מהיציעים. עם זאת, כמצוין בדו"ח, ישנה עדיין תופעה פסולה של גזענות ככלי ניגוח בין קהלים שונים, תופעה שלצערנו עדיין לא נעלמה. כמו כן, ישנן כמה תופעות חמורות – שירי 'ניאו-נאצים' ביציעי מכבי חיפה, קריאות 'הומו' על ידי יציעים שלמים וכן, העונה גדלה תופעת השלכת רימוני העשן ביציעים של קבוצה יריבה, תופעה אלימה ומסוכנת".

 

לפי הכתבה, "מעודדים וחוששים", מאת ליאור ברטל, יותר ממחצית מאוהדי הכדורגל בעולם חווה מקרי גזענות במגרשים. כך עולה מהנתונים המדאיגים בסקר השנתי של ארגון 'Kick It Out' בקרב אוהדים מ-38 מדינות השיעור הגבוה ביותר של גילויי גזענות נמצא בפרו, השיעור הנמוך ביותר - בהולנד.

ארגון 'Kick It Out' הבינלאומי פרסם השבוע את תוצאות הסקר שערך בשנה האחרונה עם האפליקציה 'Forza Football' על ממדי הגזענות במגרשי הכדורגל. לאחר שהשתתפו בסקר כ-27 אלף אוהדים מ-38 מדינות, הגיעו התוצאות הלא מחמיאות שבמרכזן עומד הנתון ש-54% אחוז מהאוהדים שהשתתפו בסקר, תענו שצפו בהתעללות גזענית במגרשי הכדורגל המקומיים.

אוהדי הכדורגל נשאלו גם האם הם ירגישו בנוח אם שחקן מגזע או רקע אתני שונה יצטרף לקבוצתם. לפי הסקר ישנו ממוצע של 84% שאמרו שאין להם בעיה עם זה, כאשר אוהדי נורבגיה (95%), שבדיה (94%) וברזיל (93%) בלטו בקבלת האחר. אילו מדינות המזרח התיכון בלטו בגישה חסרת הקבלה והסבלנות. לבנון עם 15% ואיחוד האמריות עם 19% בלבד.

לסיכום תופעת הגזענות בספורט לא מסתמן כי נעלמת באופק, אם זה ימשיך כך גם הילדים והנכדים שלנו יחוו את התופעה הארורה הזאת.

על מנת שהם לא יחוו זאת אנחנו מעכשיו צריכים למנוע מתופעה זאת להמשיך לגדול, צריך לעצור אותה משום שאנשים רק נפגעים מכך ויש כאלו מהאנשים שכלפיהם מובעת הגזענות שמגיבים בחומרה ובכעס.


 

טור דעה

דמיין שאתה כרגע נכנס לאצטדיון כדורגל ועומדים מולך שני אנשים, תאר לעצמך שלפי הנתונים ככל הנראה אחד מהם חווה גזענות במהלך חייהם כאוהדי כדורגל.

אתם קולטים?? אחד מתוך שניים יחווה בחייו גזענות במגרשי הספורט!!!

בסקר שערך הקונגרס היהודי העולמי בשיתוף מכון גיאוקרטוגרפיה נמצאו נתונים מדאיגים באשר לתופעות הגזענות והאפליה במגרשי הספורט בישראל.

על פי הנתונים מבין הציבור הרחב אשר מגיע למגרשי הספורט - קרוב למחצית (45%) חוו יחס של גזענות או אפליה, או היו עדים ליחס כזה.

נתון זה הוא נתון בלתי נסבל וזה לא אפשרי להמשיך כך לסדר היום!!, אי אפשר להתעלם מכך שכמחצית מאוהדי הכדורגל חוו גזענות.

תופעת הגזענות בספורט לא מסתמן כי נעלמת באופק, אם זה ימשיך כך גם הילדים והנכדים שלנו יחוו את התופעה הארורה הזאת.

על מנת שהם לא יחוו זאת אנחנו מעכשיו צריכים למנוע מתופעה זאת להמשיך לגדול, צריך לעצור אותה משום שאנשים רק נפגעים מכך ויש כאלו מהאנשים שכלפיהם מובעת הגזענות שמגיבים בחומרה ובכעס.

מקרה חריג שארע רק אתמול ב- 10.2.2020 היה משחק כדורגל בין בית"ר ירושלים לבין מכבי חיפה, כאשר במהלך המשחק נשמעו נהמות כלפי שחקן בית"ר פרדי פלומיין, שחקן ממוצא צרפתי אשר צבע עורו שחור.

כתגובה לנהמות כאשר כבש שער רץ לעבר אוהדי מכבי חיפה והתגרה בהם, דבר זה יצר מהומה.

אני אישית חוויתי גזענות!!! חשתי חוסר כבוד כאשר שחקן ממוצא מוסלמי מקבוצת "באזל"      ,קבוצה מהליגה השוויצרית, סירב לבוא לישראל ולשחק מול מכבי תל אביב משום שהוא החליט לערב פוליטיקה בספורט ולנהוג בגזענות כלפי הקבוצה מולו הקבוצה האהודה עליי.האם ניתן להאמין שכך הם פני הדברים במאה ה21 בחברה שאמורה להיות מתוקנת ?בסופו של דבר, המשחק התקיים בלעדיו,מתוך קמפיין "מוקדמות הליגה האירופית"ולא במסגרת ליגת העל.

לסיכום, בעיניי חייבים למגר את הגזענות בספורט משום שזה רק פוגע באנשים. ובחינוך לסובלנות

 

דיון ומסקנות

 

בעבודתי חקרתי את סוגיית הגזענות בספורט.

הגזענות בכלל ובספורט בפרט, היא תופעה כלל עולמית ולצערנו, לא פסחה על הספורט הישראלי. הגזענות היא נחלת האוהדים, מאמנים, שחקנים ואף חברי הנהלה והיא מרימה את ראשה המכוער באימונים, בחדרי ההלבשה ובמגרשי הספורט, שהם לדעת אנשים מסוימים מקומות פתוחים להבעת דעה, לרבות גזענית כלפי שחקנים, אוהדים אחרים, השופט, המאמן, ההנהלה ועוד.

גזענות היא אלימות לכל דבר ובישראל חלק גדול מן האלימות במגרשים הוא הגזענות.

בעבודת החקר שלי מצאתי נתונים רבים, נתונים מזעזעים אשר מראים שכל אדם שלישי שאוהד כדורגל בארץ חווה אלימות מסוג גזענות במגרשי הספורט, נתון זה גבוה מאוד. נתון זה מראה לנו שכל עניין האלימות בספורט בארץ הוא נמצא בתדירות גבוהה מאוד.

בנוסף לכך נתון נוסף מדאיג שמצאתי הוא שאוהדי הכדורגל נשאלו גם האם הם ירגישו בנוח אם שחקן מגזע או רקע אתני שונה יצטרף לקבוצתם. לפי הסקר ישנו ממוצע של 84% שאמרו שאין להם בעיה עם זה, כאשר אוהדי נורבגיה (95%), שבדיה (94%) וברזיל (93%) בלטו בקבלת האחר. אילו מדינות המזרח התיכון בלטו בגישה חסרת הקבלה והסבלנות. לבנון עם 15% ואיחוד האמריות עם 19% בלבד.

בנוסף לכך, מספר המאמנים השחורים עלה מ-9% מכל המאמנים לכ-25% מכל המאמנים.

לפי המאמר של מ.יערון וא.כץ, "גזענות בספורט הישראלי, התקשורת החלה לתעד את הגזענות הישראלית בעיקר בתחילת שנות ה-90. לדוגמה, כאשר ב-1993 מכבי תל אביב החתימה את סיריל מקנאקי, שחקן שחום עור מנבחרת קמרון, האוהדים החלו להשמיע כלפיו קריאות גזעניות, נהמו עליו והשליכו לעברו בננות.

בשנת 2008 נחקק חוק איסור אלימות בספורט. החוק נועד למגר את האלימות מהמגרשים על ידי קביעת הסדר מפורט בדבר התנאים לקבלת רישיון לקיום אירוע ספורט. סעיף 15 לחוק כולל בתוכו איסור פלילי על התבטאויות גזעניות באירועי ספורט. הסנקציות לאדם אשר מתבטא באופן גזעני, יכול להיות מאסר

ניצן קידר, כתב בערוץ 7, פרסם סקר שערך הקונגרס היהודי העולמי בשיתוף מכון גיאוקרטוגרפיה שבו נמצאו נתונים מדאיגים באשר לתופעות הגזענות והאפליה במגרשי הספורט בישראל.

הסקר מראה הרבה נתונים מדאיגים כלפי הגזענות במגרשי הספורט בארץ.

  • קרוב למחצית (45%) חוו יחס של גזענות או אפליה, או היו עדים ליחס כזה.

  • 84% מהציבור הערבי שמגיע למגרשי הספורט חוו או היו עדים באופן אישי ליחס של גזענות ואפליה במגרשים וכ-44% מהציבור הכולל מאמין שהרשויות אינן פועלות באופן מספק על מנת להתמודד עם התופעה.

  • כ-26% מהציבור מאמין כי תופעות של גזענות ואפליה נפוצות במגרשי הספורט יותר מאשר במקומות אחרים בחברה הישראלית.

 

לסיכום תופעת הגזענות בספורט לא מסתמן כי נעלמת באופק, אם זה ימשיך כך גם הילדים והנכדים שלנו יחוו את התופעה הארורה הזאת.

על מנת שהם לא יחוו זאת אנחנו מעכשיו צריכים למנוע מתופעה זאת להמשיך לגדול, צריך לעצור אותה משום שאנשים רק נפגעים מכך ויש כאלו מהאנשים שכלפיהם מובעת הגזענות שמגיבים בחומרה ובכעס.

 

 סיכום

בפרויקט הקבוצתי אנו עוסקים בנושא שמטריד אותנו מאוד הנושא הוא "אלימות בספורט", אלימות בספורט הוא מונח המתאר ביטויי אלימות פיזיים ולא-פיזיים אשר מתרחשים באירועי ספורט, בין אוהדים של קבוצות יריבות, בין אוהדים לספורטאים ואנשי סגל ולעיתים אף בין הספורטאים עצמם.

בעוד מטרת הספורט המוצהרת היא הנאה, לעיתים הופכת תחרותיות בין הקבוצות לאיבה, העלולה להתדרדר לאלימות מילולית ופיזית. 

אני חוקר בעבודת חקר שלי על גזענות בספורט.

עבודת החקר שלי מתקשרת לנושא הקבוצתי משום שהיא מבטאת חלק משמעותי מהאלימות המילולית.

גזענות היא אלימות לכל דבר ובישראל חלק גדול מן האלימות במגרשים הוא הגזענות.

בעבודת החקר שלי מצאתי נתונים רבים, נתונים מזעזעים אשר מראים שכל אדם שלישי שאוהד כדורגל בארץ חווה אלימות מסוג גזענות במגרשי הספורט, נתון זה גבוה מאוד. נתון זה מראה לנו שכל עניין האלימות בספורט בארץ הוא נמצא בתדירות גבוהה מאוד.

בנוסף לכך נתון נוסף מדאיג שמצאתי הוא שאוהדי הכדורגל נשאלו גם האם הם ירגישו בנוח אם שחקן מגזע או רקע אתני שונה יצטרף לקבוצתם. לפי הסקר ישנו ממוצע של 84% שאמרו שאין להם בעיה עם זה, כאשר אוהדי נורבגיה (95%), שבדיה (94%) וברזיל (93%) בלטו בקבלת האחר. אילו מדינות המזרח התיכון בלטו בגישה חסרת הקבלה והסבלנות. לבנון עם 15% ואיחוד האמריות עם 19% בלבד.

 

לסיכום תופעת הגזענות בספורט לא מסתמן כי נעלמת באופק, אם זה ימשיך כך גם הילדים והנכדים שלנו יחוו את התופעה הארורה הזאת.

על מנת שהם לא יחוו זאת אנחנו מעכשיו צריכים למנוע מתופעה זאת להמשיך לגדול, צריך לעצור אותה משום שאנשים רק נפגעים מכך ויש כאלו מהאנשים שכלפיהם מובעת הגזענות שמגיבים בחומרה ובכעס.

 

ביבליוגרפיה

  1. דקסל.א. ( 12:53 13.06.19), אתר כלכליסט, "האם כל חברה בעולם צריכה לאמץ את "חוק רוני?", 

https://www.calcalist.co.il/sport/articles/0,7340,L-3764110,00.html

 

2.              מ. יערון וא. כץ ,08/05/13  "גזענות בספורט הישראלי" https://www.wingate.org.il/Index.asp?ArticleID=6224&CategoryID=267

 

3.                 ניצן קידר , כ"ח באייר תשע"ט 02/06/19 11:10, "סקר: כ-45% חוו גזענות במגרשי ספורט", ערוץ  7,https://www.inn.co.il/News/News.aspx/40356   7

 

4.               מערכת אתר ספורט1 29/12/19 12:27, דו"ח הגזענות והאלימות: הקריאה "מחבל" נעלמה, עלייה בקריאות "הומו" ו"ניאו נאצי", ספורט 1, 

https://sport1.maariv.co.il/israeli-soccer/Ligat-Haal/Article-827944

 

5.              מאת ליאור ברטל, אתר דבר,  22.11.2018, 5:55.

"מעודדים וחוששים", https://www.davar1.co.il/160480/

bottom of page